Hælspore hos fysioterapeuten

Vidste du at hælspore, faktisk er en meget almindelig lidelse? Jeg vidste det ikke. Jeg har altid troet, at det er noget, som fremkommer, når man overanstrenger foden. Fx når man overtræner ved at løbe meget. Det er sådan set også rigtigt nok. Hælspore kan fremprovokeres, ved at man overanstrenger foden. Men det, der overraskede mig, er, at der faktisk er mange mennesker, der render rundt med en hælspore uden at vide det. Nu er det jo sådan, at vi er mennesker, og vi har forskellige smertetærskler. Nogle er mere sårbare end andre. Så der er måske nogle hårdføre mennesker, der går rundt med hælspore, men ignorerer det. Omvendt, så er der meget følsomme mennesker, der bare kan mærke, at noget er galt med det samme.

Behandling af en hælspore

Jeg ved af dårlig erfaring, at hælsporer er meget smertefulde. Og jeg er ikke et pylret, lille pus. Jeg er ret hårdfør. Men dengang jeg fik konstateret, at jeg har en hælspore, måtte jeg have hjælp. Jeg havde ikke nogen som helst idé om, hvor man kan få hælsporebehandling. Jeg troede sådan set, at det bare var et spørgsmål om at være tålmodig, holde foden i ro og vente. Men sådan behøver det ikke at være. Min læge, som af princip er meget, imod at man tager medicin, foreslog, at jeg forsøgte mig med noget fysioterapi. Han kendte ikke lige en fysioterapeut, der har speciale i hælsporer, men han gav mig et par adresser.

En fysioterapeut

Han skrev med sine kragetæer en seddel til mig: ”Fysioterapeut/fysioterapi København & Valby:”. To streger under. Og så fulgte der nogle navne og telefonnumre. Jeg ringede op til den første på listen. Jeg kunne faktisk ikke læse navnet, så jeg spurgte bare, om det er en fysioterapeut, jeg har fat i. Det var det. Så forklarede jeg, at jeg har fået telefonnummeret af min læge, og at jeg ville høre, om de kunne hjælpe med hælsporebehandling. Kvinden spurgte mig om, hvem min læge var, så det fortalte jeg hende. Hun sagde, at de godt kan give mig hjælp, men det vil kræve, at jeg møder op til tiden og selv sørger for transport frem og tilbage. Jeg fik adressen og en tid til den første behandling. Og det var en god oplevelse. Fysioterapeuten, som behandlede mig, var en venlig ung mand, som virkeligt vidste, hvad han gjorde, og hvad han talte om. Han fortalte mig, hvad en hælspore helt præcist er, og hvad vi kunne gøre for at lindre smerten og få mig tilbage på fode igen.

Tillidsvækkende

Det var meget tillidsvækkende at opleve en terapeut fortælle og øse af sin viden om hælsporer. Og der gik faktisk ikke så mange uger, førend jeg begyndte at kunne gå i nogenlunde normalt tempo igen. Jeg havde fået at vide – stik imod, hvad jeg troede – at det faktisk ville hjælpe mig, hvis jeg brugte foden lidt og skånsomt i begyndelsen. Det ville hjælpe, til at inflammationen i senen ville fortage sig. Og ganske rigtigt. Det hjalp mig meget at gå i nogle få minutter et par gange om dagen.