Angstanfald – men hvorfor?

man in green crew neck long sleeve shirt

Har du nogensinde prøvet at få et angstanfald? Det er meget ubehageligt. Det er skræmmende. Og det kan komme som et lyn fra en klar himmel. Du aner bare ikke, hvad der skete. Du kan bare mærke, at du stadigvæk tager dybe indåndinger for ligesom at få adrenalinen ned. Du blev blændet i et splitsekund. Og du begyndte at svede som om, du var ved at blive brændt på et bål. Har du haft flere af den slags – eller lignende angstanfald i forskellige situationer?

Helbredsangst?

Ja, så kan det godt være, at du i virkeligheden lider af panikangst. Dette er en meget speciel form for angstlidelse, som ikke kan sammenlignes med andre former for angst – fx helbredsangst – se her.

Panikangst adskiller sig nemlig ved, at den kan opstå, når du er i forskellige situationer. Det, som er kendetegnet ved panikangst, er dog, at du oplever en uendelig følelse af, at du ikke har kontrol over situationen. Og nej, jeg siger ikke du er en control freak. Jeg siger, at du gang på gang befinder dig i en situation, hvor du ikke kan overskue den, og du begynder at få fysisk ubehag, fordi du ikke ved, hvad der kan ske. Et angstanfald kan fremkomme når som helst. Og hvor som helst. Måske er du ude på gaden, og pludselig bliver du bange i trafikken. Måske er du i koncertsalen, og pludseligt bliver du skræmt fra vid og sans.

Ødelæggende for det gode liv

Det er ødelæggende for dit liv. Og du skal absolut have noget gjort ved den panikangst, som er ved at tage kontrollen over dig og dit livs kvalitet. Panikangst ledsages dog ikke altid af angstanfald. Det kan være, at du ’bare’ er et bekymret menneske, der tænker lidt for meget over tingene.

Du har måske nogle reelle og konkrete bekymringer i dit liv, som bevirker, at du kommer til at bekymre dig om andre uvæsentlige ting. Måske er du bekymret over privatøkonomien. Der er lån, der skal betales. Renten stiger. Det bliver dyrere at bo i ejendommen. Det er et reelt problem og en kilde til bekymring. Løsningen på problemet skal du nok finde. Men bekymringerne kan rulle ind i andre af dit livs sfærer, uden at der egentlig er grund til, at du skal gå rundt og føle dig angst. Så: få gjort noget ved din panikangst nu. Hellere før end for sent. Og hvordan gør du det? Ja, du må se i øjnene, at du skal have hjælp af en psykolog eller en psykoterapeut. Ikke noget med selvterapi her.

Ikke altid nemt at behandle

Behandling af panikangst er nemlig ikke en helt enkel sag. Der kan være mange forskellige bekymringer, som du og din terapeut skal have fat i, så du kan få afdækket hvilke bekymringer, du kæmper med, og hvorfor du kæmper med dem, og hvordan du kommer af med dem.

Det kan være en hård og rimelig lang proces at skulle ind i. Men når du er inde i processen, så vil du opleve, at din livskvalitet kommer tilbage. Gradvist – dag for dag. Bekymringerne bliver færre og du kan overskue situationer, som ellers ville have været angstfremkaldende.

Angstanfald – men hvorfor?
Rul til toppen