En dement mor

dependent, dementia, woman

En uge efter du blev født, købte hun det. Huset. Ja, din mor købte et hus til dig. Sådan et rigtig et. Det ligger lige ved siden af hendes eget hus. Hun bor i nr. 12 og du bor nu i nr. 14. Mærkeligt. Måske også excentrisk, at en ung køn kvinde køber huset ved siden af det, som du blev født i. Men din mor har altid være meget ekstrem – og hun har i hvert fald fået alt, hvad hun pegede på. Forkælet? Det kan vi vist godt sige. Under din barndom talte I ikke om, at du ejer et hus. Du fik det faktisk først at vide, da hun bad dig om at begynde og stå på egne ben. Så som ganske ung mand fik du skødet på huset – og blev lidt overrasket.

Fantastisk kvinde

Hun fortalte dig, at nu har du altid muligheden for at have tag over hovedet. Og hvis der skulle være noget – så ville hun gerne hjælpe dig. Med alt – hvad livet giver dig. De kommende 50 år blev til et spændende liv for dig. Du kom ud i verden. Blev udstationeret i Øst og Vest. Fik din egen familie. Imens blev huset lejet ud. Men nu er du flyttet ind i dit hus. Du skal nemlig hjælpe din mor. Hun har støttet dig i alle dine valg. Aldrig gjort indvendinger. Men nu kan hun ikke længere klare sig selv – og du har en forpligtigelse til at hjælpe hende. Dels er der nogle problemer med mobiliteten. Dels er der noget med demens. Hun kan godt være meget konfus til tider.

Velfærdsteknologi hjælper os

I har talt om, at hun skal flytte ind til dig. Der er jo massevis af plads. Hun kan få en afdeling med stue, toilet og soveværelse i husets stueetage. Men det vil hun ikke. Hun vil blive hjemme i de vante omgivelser. Så der skal laves noget om i hendes hus – og du har tillid til den person, som skal se efter hende, når du ikke selv er hjemme. I skal have noget ny velfærdsteknologi installeret i både badeværelset og på hendes soveværelse.

Det er nemt nok med soveværelset. Her handler det om, at der skal sættes en plejeseng op – og et par nye sengeborde. Plejesenge er der rigeligt af. Det svære er at finde den rigtige til hende. Her har plejepersonalet været meget hjælpsomme med at finde en god seng, som dels sikrer, at hun ikke ligger og ruller ud af den om natten – men som også kan hjælpe både hende og plejepersonalet med at få hende op af sengen om morgenen – uden, at hun kommer til at falde – eller, at de får rygskader af at skulle assistere en krop, der næsten sover.

Gode hjælpemidler nu om dage

På badeværelset er der sat nyt hæve-sænke toilet op – hvilket er verdens smarteste opfindelse! Og ja, du har investeret i en del gode hjælpemidler til demente: Lige fra tyngdedyner til robotdyr, som hun kan kæle for, når hun har brug for at finde ro i sin sjæl.
Du er glad for din mors fremsynethed – og taknemlig for, at du og din familie kan bo side om side med hende.

En dement mor
Rul til toppen