Rekonstruktion efter konkurs

person holding pencil near laptop computer

Mange store koncerner består i virkeligheden af mange forskellige selskaber. Det ved alle. Vi ved bare ikke, hvad det er for nogle selskaber. Og når vi så hører om, at et selskab, som vi kender som en del af koncernen, går konkurs, så vækker det bekymringer for os – der har aktier i koncernen. Vi føler, at vi vores formue bliver truet, fordi der er en konkurs i koncernen.

Vi er også bekymrede for, at dividenden ikke bliver udbetalt. Når vi tænker og føler på denne måde, så viser vi faktisk, hvor lidt forstand vi har på det her med konkurser, store virksomheder og aktier. En konkurs i et selskab betyder jo ikke ligefrem, at aktieværdien falder. Faktisk kan det føre til at aktien stiger i værdi. Hvorfor?

Rekonstruktion

Det kan være, at der har været en konkursadvokat ind over koncernen generelt og som simpelthen har anbefalet at et af koncernens selskaber går konkurs. Sikkert fordi det specifikke selskab udgjorde en fare for dine aktier! Det er slet ikke utænkeligt, at konkursen er en del af en større rekonstruktion af hele koncernens set-up.

Du skal nemlig ikke tro, at den koncern, som du har investeret i, ikke er klar over sit ansvar. Og til tider, så er en rekonstruktion nødvendig, så alle aktieejerne ikke mister tilliden til koncernen. Jo, det ville være naivt ikke at tænke, at koncernen også gerne vil have større profit. Men ansvaret overfor aktieejerne vægter ofte meget i store koncerners strategier.

Derfor laver de ofte rekonstruktioner. De lader måske enkelte selskaber gå konkurs. Men de køber måske andre små selskaber, der er lovende og som kan yde endnu mere. Det handler jo allermest om, at aktiens værdi skal stige. Hele tiden. År for år.

Dygtige konkursadvokater kan redde meget

Når sådan en kæmpe koncern, som du har investeret i, laver rekonstruktioner, så er det ikke den daglige ledelse, der står for det. De har selvfølgelig en lille hær af advokater til rådighed. Men de har ikke særligt ofte en konkursadvokat ansat. Dette er nemlig et helt særligt felt indenfor juraen, som er ret svært at håndtere. Konkursadvokater er højt specialiserede.

De skal vide alt om forskellige selskabstyper. De skal vide alt om beskatning. Personlig hæftelse. Osv. Og i mange tilfælde, når vi taler om kæmpekoncerner, så skal de også vide alt om lovgivningerne for de samme emner i andre lande. Det er grunden til, at konkursadvokater i denne kaliber kan være meget dyre. Men de giver de store koncerner de resultater, som de søger.

Intet er overladt til tilfældigheder

Det kan godt være at den konkursadvokat, som koncernen samarbejder med, arbejder for den som konsulent. Det er der mange eksempler på. Og her er en af de mest tidskrævende opgaver for den specifikke advokat at holde øje med, at ingen af koncernens selskaber bliver ledet på en forkert måde. Det er nemlig aldrig godt for koncernen at måtte indrømme at en leder – eller lederne i et af dens selskaber – er blevet sat i konkurskarantæne. Dette vidner nemlig om ligegyldighed fra koncernens topledelse. Og det kan jeg love dig, aldrig er koncernens mening. Intet bliver overladt til ligegyldighed.

Rekonstruktion efter konkurs
Rul til toppen