Glem ikke stilladset

Måske er der bare nogle mennesker, som er heldig og andre, som er uheldige. Jeg er åbenbart en af de heldige. Ikke kun har jeg et godt job, som jeg er rigtigt glad for, jeg har også en dejlig familie. Og jeg har heldet med mig, når jeg handler. Jeg ved ikke, hvorfor. Jeg er ikke jyde. Man siger jo om jyder, at det er gode til at handle. Det må være et gen, de har. Som sjællænder kan jeg ikke sige, at jeg nogensinde har lært at handle. Men jeg får altid gode handler. Synes jeg selv.

Omfugning

Fx her i foråret, da jeg besluttede mig for at få omfuget hele huset, som vi bor i. Det var noget af en udfordring. Fx vidste jeg ikke, at man faktisk skal have en byggetilladelse til at få den slags arbejder udført. Men det skal man. Måske fordi huset og hele området, det ligger i, er fredet. Det tog sådan ca. 5 måneder at få den tilladelse. Arkitekten, som påtog sig opgaven med at ordne alt papirarbejdet, fortalte mig, at den lange tid skyldtes, at arkæologerne nede i den lokale forvaltning er dovne, og at deres afdeling i forvejen er underbemandet.

Tilladelse givet

Men tilladelsen kom. Efter at jeg personligt havde sendt forskellige, små hilsner til arkæologen, som stod for sagen. Det endte faktisk med, at hun bare fik tilsendt nogle billeder af, hvordan huset ser ud, og hvordan jeg forestiller mig, huset kommer til at se ud, når omfugningen er lavet. Det er sådan noget med farver, man må bruge i fugemassen. Grå, beige eller hvid. Ikke noget hurlumhej med grøn eller lilla, som ellers er traditionelle farver, man har brugt her. Tilladelsen kom, og det lille firma, som jeg fik tilbud på opgaven fra, gik i gang.

I tilbuddet, de havde sendt mig, skrev de om omfugning på murene mod øst, syd og vest. De skrev om omfugning og reparation af en revne om, at de ville lægge traditionelle sten, i stedet for de eksisterende mursten på forskellige steder i murene – der, hvor fugten trænger ind. Den samlede pris omfattede – i tilbudsbeskrivelsen ikke sådan noget, som prisen for materialerne, de vil bruge opstilling af stillads, og den slags. Det var bare sådan et simpelt tilbud, som jeg tog imod. Arkitekten kender firmaet og garanterede, at der ikke ville komme små overraskelser i form af tillæg til prisen på grund af det ene eller det andet.

Leje af stillads

Nu har jeg jo efterhånden mange års erfaring med den slags professionelle folk, så jeg har lært, at når jeg får sådan et tilbud, så bør jeg altid lægge mindst 20% oveni. Og det gjorde jeg da også denne gang. Men til min store overraskelse, så var der ikke tale om ekstra udgifter til fx leje af stillads. Eller ekstra isoleringsmaterialer. Det havde det lille firma selv forudset og indarbejdet i deres tilbud. Og se, det er noget af en overraskelse for mig. Ingen ekstra udgifter til mig. Jeg har hele tiden vidst, hvad arbejdet ville koste mig.