Bedste konsulenter

I den virksomhed, hvor jeg arbejder, har vi arbejdet med Lean i mange måneder nu. Jeg er en af et hold på 3, som har fået ansvaret for at implementere Lean i virksomheden. Det er spændende, men også hårdt. Vi har været på adskillige Lean kurser og er slet ikke færdige endnu som Lean konsulenter. I første omgang er det mit mål: Jeg vil være Lean Specialist. Vi har fulgt Lean kurserne, som introducerer os til tankegangen, værktøjerne, problemformulering og til at udvikle strategier. Og vi er i fuld gang med at omsætte vores nye viden til praksis i virksomheden. Det er en lang proces, fordi det i virkeligheden ikke kun handler om enkelte forbedringer.

Kulturændringer

Det handler om, at hele virksomhedens kultur skal ændres. Og det skal ske på en måde, hvor alle er med. Lige fra direktøren til piccolinen. Det handler også om, at vi skal have tilfredse kunder. Så vi kigger både på interne arbejdsgange og på kundernes reaktioner på ydelserne, vi giver dem.

Vi har brugt måneder på at analysere og beskrive arbejdsgangene, og har allerede set, at vi bruger unødvendig, lang tid på en masse bureaukrati. Det er vores tanke, at vi vil forsøge at rydde op i det i de kommende måneder. Samtidigt har vi – på et af Lean kurserne – forstået, hvor vigtigt det er, at alle kender til målsætningen og forstår, hvorfor tingene ændres. Derfor har vi også brugt en masse energi på at formulere forskellige strategier. Og vi har brugt tid på at formulere strategierne og målene på enkle måder, så alle i virksomheden forstår dem. Vi har nemlig allerede set, at medarbejderne er blevet mere tilfredse, fordi de bliver involveret i, og informeret om kommende ændringer. Vi tror nemlig på, at det er bedst, hvis alle ved, hvad der skal ske i fremtiden.

Skepsis forsvandt

Da vi startede den her proces, var der rigtigt mange af medarbejderne, som var meget skeptiske. De var måske angste, for at vi skulle nedskære i personalet. Det ved jeg ikke. Men jeg kan se nu, efter de her måneders arbejde, at flere af medarbejderne er gladere, og de åbner gerne op for deres tanker om, hvad de mener, er unødvendigt, eller hvordan noget kan gøres bedre og hurtigere.
Det er tanken, at vi 3, som står for processen, skal fortsætte med at deltage i Lean kurser, så vores kvalifikationer bliver bedre, men vi har også set, at det vil være nyttigt, at flere medarbejderne også kommer på Lean kursus. Det er meningen, at nogle af de kompetencer vi har, skal spredes som ringe i vandet til andre medarbejdere også. Det vil sikre, at processen fortsætter, fordi der kan jo ske noget med én af os. Det vil være ærgerligt, hvis vi er nødt til at sinke processen, nu hvor vi er kommet godt i gang med den. I næste uge har vi så 3 nye kollegaer, som skal starte på deres første Lean kursus. De har fortalt os, at de glæder sig til at blive dybere involveret i processen.

Bedste konsulenter
Rul til toppen